Ouderwetse charme – nieuwste HVRF-technologie: Generator Hostel Amsterdam

Een Budget Design Hostel met een hoog­waardige klimatisatie

Het Generator Hostel in Amsterdam biedt plaats aan 564 gasten en heeft 168 kamers met dubbelbedden en vier bedden en een luxesuite. Het overtuigt door zijn buitengewone architectuur. Het hostel is bovendien gecertificeerd met het keurmerk duurzaam bouwen van BREEAM. Doorslaggevend daarvoor was o.a. het ingeïnstalleerde Hybrid VRF-klimaatsysteem.

De uitdagingen:

Het gebouw uit 1916 maakte vroeger deel uit van de Universiteit van Amsterdam. Bij de verbouwing tot het Design Hostel werd het gebouw uitgebreid met twee glazen verdiepingen. Om een lijn met het oorspronkelijke gebruik van het gebouw te behouden, zijn talrijke ruimtes met originele voorwerpen gedecoreerd – in tegenstelling tot het klimatisatiesysteem. Voor maximale behaaglijkheid, comfort en veiligheid hechtte de eigenaar grote waarde aan het gebruik van de modernste technologie.

De oplossing:

Op het dak van het Generator Hostel zijn 14 Hybrid VRF-R2-buitenunits geïnstalleerd. Daarnaast staan twee buitenunits die voldoen aan de vraag van de warmteregisters van het centrale ventilatiesysteem.

Alle gastenkamers hebben een eigen kanaalunit waarmee de temperatuur met een bekabelde afstandsbediening kan worden ingesteld. Elke afzonderlijke binnenunit kan individueel in de verwarmingsmodus of koelmodus worden gebruikt. De aan te koelen ruimtes onttrokken warmte kan voor de verwarming van kamers met warmtebehoefte worden gebruikt. De grote hoeveelheid warmte en energie die door warmterecuperatie wordt teruggewonnen en in het gebouw wordt „gestoken“ , zorgen ervoor dat het gerenoveerde gebouw het keurmerk voor duurzaam bouwen van BREAAM kreeg.

HVRF‑technologie in eigen huis: Mitsubishi Electric Ratingen

Het centrum voor innovatie

Al meer dan 90 jaar produceert Mitsubishi Electric Corporation wereldwijd hoogwaardige producten voor de meest uiteenlopende technologische sectoren. Met het startschot voor de bouw van het nieuwe hoofdkantoor in Duitsland was duidelijk dat de technische uitrusting grotendeels uit eigen huis moest komen – zo ook de klimatisatie­regeling.

De uitdagingen:

Het nieuwe hoofdkantoor in Ratingen, Duitsland, biedt vijf verdiepingen en 16.000 m2 kantoor-, opleiding- en tentoonstellingsruimte. Het gebouw is geschikt voor maximaal 750 medewerkers. Bij de planning en uitvoering van de nieuwbouw hechtte Mitsubishi Electric grote waarde aan een goede energiebalans en een zuinige omgang met energiebronnen. Het doel was om met de gebruikte klimatisatietechnologieën de volledige verwarmings- en koelingsbehoefte met hernieuwbare energiebronnen te dekken.

De oplossing:

Al bij de planningsfase koos Mitsubishi Electric naast vele andere technologieën uit eigen huis voor een VRF-R2-systeem voor gelijktijdig verwarmen en koelen met warmterecuperatie. Daarbij wordt de afgevoerde warmte-energie uit een te koelen ruimte naar een andere ruimte met warmtebehoefte geleid. Is er geen warmtebehoefte, dan kan deze warmte-energie ook voor warmwaterbereiding worden gebruikt.

Voor de klimatisatieregeling van het opleidingscentrum wordt een HVRF-systeem gebruikt. Het is gebaseerd op R2-technologie en combineert de voordelen van een direct expansiesysteem met die van een waterdragend systeem. In veel toepassingen leidt het gebruik van R2-technologie tot 40 % minder energieverbruik en 25 % minder investeringskosten tegenover vergelijkbare koudwatersystemen. Een verder besparingspotentieel vormt de volledige integratie van het klimatisatiesysteem met de multifunctionele bedieningssoftware TG-2000A.

De technologie zet de toon: HVRF-installatie Radio 7 Ulm

Innovatief en energie-efficiënt on air

Radio 7 is een van de drie grote regionale radiozenders in Baden-Württemberg. De opname- en livestudio's worden geklimatiseerd. Voorheen gebeurde dit door het centrale ventilatiesysteem waarbij een klassieke koelinstallatie als voorziening van de warmteregister werd gebruikt. Vandaag biedt de Hybrid VRF-technologie van Mitsubishi Electric meer comfort bij lager energieverbruik.

De uitdagingen:

Het nieuwe klimatisatiesysteem moest aan drie voorwaarden voldoen: bij gelijk vermogen minder energie dan standaardsystemen vereisen; meer comfort voor gebruikers – vooral door een individuele temperatuurregeling in de verschillende studio's; de door mensen gebruikte ruimtes moesten koelmiddelvrij blijven. Daarbij dient ook te worden opgemerkt dat het koelmiddel R22 door het oude klimatisatiesysteem werd gebruikt. Eventuele reparaties en onderhoud konden op grond van het R22-verbod niet meer worden uitgevoerd. Er was een volledige vervanging nodig.

De oplossing:

Bij Radio 7 wordt nu een Hybrid VRF-systeem gebruikt. De unieke technologie combineert de voordelen van een directe expansie met die van een waterdragend systeem. Een speciale koelmiddelverdeler, de HBC-controller, draagt de energie van het koelmiddel over op water (transportmedium). De binnenunits, hier acht kanaalunits, werken met speciale waterregisters.

De in de verwarmingskelder geïnstalleerde buitenunit PURY-EP200YLM met 22,4 kW koel- en 25,0 kW-verwarmingsvermogen overtuigt door zijn hoog rendement. De lucht wordt via een niet meer gebruikte schoorsteen aangezogen en via een nieuw geïnstalleerd luchtkanaal afgevoerd. Elke kanaalunit kan individueel voor verwarmen en koelen worden ingezet. De instelling wordt op de bekabelde afstandsbediening PAR-31MAA uitgevoerd.

Koelen of verwarmen met de Y-serie: Design Offices in Düsseldorf

Modulair klimatisatiesysteem voor optimale workflow

De Design Offices bieden zogenaamde „werkomgevingen van morgen“ – flexibele kantoor-, vergader- en evenementenzalen met oog voor design en sfeer, klimatisatietechniek voor verhuur. Passend bij de professionele technische uitrusting van Design Offices moet de locatie met een minstens even innovatief klimatisatiesysteem worden uitgerust.

De uitdagingen:

Elke mens heeft zijn eigen voorkeuren – ook om te werken. Gezien de ruimtes van Design Offices Düsseldorf wisselende gebruikers hebben, is een individuele regeling aangeraden. Daarnaast moet het individuele energieverbruik van de verschillende ruimtes kunnen worden vastgesteld. Een volgende uitdaging was de uitgestelde renovatie of voltooiing van het gebouwencomplex. Naast deze eisen wilde de opdrachtgever en planner een klimatisatiesysteem dat het energieverbruik laag zou houden.

De oplossing:

Met de City Multi Y-serie koos Design Offices voor klimatisatietechnologie die volledig aan alle eisen tegemoetkomt. 34 binnenunits worden aangestuurd door krachtige buitenunits voor selectief verwarmen of koelen.

Na voltooiing van het gebouwencomplex konden afzonderlijke gebouwdelen modulair met de nieuwe techniek worden uitgerust. Door de opdeling van klimatisatiesystemen in verschillende sectoren kan een buitenunit in koelmodus werken terwijl een andere in verwarmingsmodus staat.

Als overkoepelende regeling wordt de functiekeuze verwarmen of koelen automatisch uitgevoerd via een temperatuursensor met opgegeven instelwaarde. Voor de verhuurde ruimtes konden op de centrale besturing GB-50 ADA met de systeemsoftware TG-2000A individuele kostenberekeningen worden opgesteld.

Economische Replace-technologie: Tandheelkundig informatiecentrum

Oud door nieuw zonder vervanging van leidingen

De technische en wettelijke voorschriften veranderen in snel tempo. Dat geldt vooral voor koelmiddel. Zo verbiedt de huidige wetgeving vanaf 2020 het gebruik van het milieuonvriendelijke koelmiddel R22. In plaats van verouderde klimatisatiesystemen uit gebruik te nemen, kunnen oudere systemen ook worden gemoderniseerd – zoals bij tandheelkundig informatiecentrum DZR.

De uitdagingen:

Aangezien in het verouderde R22‑klimatisatiesysteem in de loop der jaren steeds vaker storingen optraden en gerepareerd moesten worden, moesten de bestaande producten om economische overwegingen en veroudering worden vernieuwd. In plaats van tijdelijke aanpassingen en het daarmee samenhangende hogere veiligheidsrisico, zocht DZR naar een moderne en milieuvriendelijke technologie die ook een hoger koelvermogen zou dekken. Idealiter zou de modernisering worden doorgevoerd bij operationeel systeem.

De oplossing:

De Replace‑technologie van Mitsubishi Electric is ideaal voor de vervanging van een R22‑VRF‑systeem. Enkel de oude units worden vervangen, terwijl het bestaande leidingnet blijft behouden. Een ander voordeel is de aanzienlijk hogere energie-efficiëntie.

Bij DZR werd de vervanging van buitenunits in slechts twee en een half uur uitgevoerd. Dankzij de goede planning werd telkens een nieuwe buitenunit op het dak geplaatst en de oude unit verwijderd.

Vier VRF Replace-buitenunits van verschillende vermogensklassen verzorgen nu de koel- of verwarmingsfunctie van de nieuwe binnenunits. Naast de vervanging van apparaten werd het nieuwe klimatisatiesysteem uitgebreid met enkele componenten. Tegenover het vroegere koelvermogen van 56 kW behaalt het nieuwe systeem een koelvermogen van 106 kW.

Opvallend modern met R2-technologie: Prizeotel

Met warmte­recuperatie bedrijfs­kosten besparen

Op veel locaties ontstaan nieuwe gebouwen met boeiende concepten, ook in het hotelwezen. Zoals het Prizeotel, dat een designomgeving combineert met de charme van een privéhotel – tegen lage overnachtingstarieven. Wie het lukt om zoveel uitdagingen aan te gaan, is niet minder eisend wanneer het om klimatisatieregeling gaat. De R2-technologie was de ideale oplossing.

De uitdagingen:

Al in 2009 werd het eerste Prizeotel in Bremen geopend. In juni 2014 volgde het tweede hotel in Hamburg. Vooral de combinatie van comfort en duurzaamheid is voor de eigenaars van grote betekenis. Daarbij gaat het er vooral om de lopende bedrijfskosten in een financieel compleet concept te plaatsen en laag te houden. Na de eerste ervaringen met een klassiek klimatisatiesysteem gebaseerd op koudwatersystemen voor klimatisatieregeling van Prizeotel Bremen wilde de investeerder bij het project in Hamburg een stap verder gaan.

De oplossing:

Met de installatie van een R2-systeem met watergekoelde VRF-directe expansie-units gebruikt Prizeotel voor de verwarming van hotelkamers de warmte-energie die onttrokken wordt aan kamers met koelbehoefte, zoals de eetzaal. Op momenten waarop er geen warmtebehoefte in de hotelkamers is, wordt de energie voor de warmwaterbereiding gebruikt waarvoor drie 2000 l-buffervaten worden gebruikt.

De volledige installatie heeft een koelvermogen van 290kW. De BC-controllers zijn in de technische en serviceruimtes ondergebracht. De kanaalunits in de kamers hebben een adequaat koelvermogen van 1,7 kW en een verwarmingsvermogen van 1,9 kW.

Met twee AG 150-systeembedieningen, zes uitbreidingsbedieningen en ingangsmodules voor de buitentemperatuur kan elk apparaat op een centrale plek worden bediend. Ook externe bewaking en onderhoud zijn mogelijk.

Altijd geïnformeerd

* Verplichte velden

Mitsubishi Electric behandelt uw persoonlijke informatie vertrouwelijk en informeert u graag regelmatig over producten.

1 Ik heb het recht om deze toezegging op elk moment in te trekken.